Sviečková na smotane
Potrebujeme:
– 800 g hovädzej falošnej sviečkovej
– 100 g údenej slaniny
– olej
– 1 cibuľa
– 5 ks väčšej mrkvy
– 2 petržleny
– kúsok zeleru
– 3 guľôčky nového korenia a 3 guľôčky celého korenia
– 1-2 bobkové listy
– 4 PL vínneho octu
– 120 ml smotany 33 %
– 50 g masla
– 1 PL plnotučnej horčice
– 2 ČL brusníc
– 2 ČL hnedého cukru
– vývar zeleninový alebo z mäsa
– soľ
– citrónová a pomarančová šťava
– petržlenová vňať
1. Zeleninový základ: Koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a do zlatista orestujeme na údenej slanine nakrájanej nadrobno. Pridáme soľ, hnedý cukor, koreniny . Necháme rozpustiť a zľahka skaramelizovať spolu s horčicou a brusnicami. Zalejeme vínnym octom, necháme čiastočne odpariť a až teraz zalejeme vývarom. Vložíme jemne opečené a slaninou prešpikované mäso. Povaríme, dochutíme a dusíme do mäkka.
2. Omáčka: Zeleninový základ scedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa potreby vývarom a smotanou. Na dochutenie použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme maslom.